Duyurular

Finansal Kurumlar Birliği, Bankacılık Dışı Finans Sektörü’nün 3. Çeyrek Sonuçlarını Açıkladı

Finansal Kurumlar Birliği, Bankacılık Dışı Finans Sektörü’nün 3. Çeyrek Sonuçlarını Açıkladı

Finansal Kurumlar Birliği (FKB), Faktoring, Finansal Kiralama ve Finansman Şirketlerinin 2019 yılı 9 aylık konsolide verilerini açıkladı.

FKB’nin temsil ettiği üç sektörün 2019 yılı ilk 9 ay konsolide verilerine göre;

  • Aktif toplamı 121 milyar TL,
  • Öz kaynak büyüklüğü 23 milyar TL,
  • Net kârı 2,5 milyar TL,
  • Müşteri sayısı 3,7 milyon olarak gerçekleşti.

 

Finansal Kurumlar Birliği’nin temsil ettiği üç sektöre yönelik değerlendirmelerde bulunan Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Aynur Eke, “ Sizlerin de bildiği gibi Türkiye ekonomik olarak zorlu bir süreçten geçiyor. Bu zorluk kimseyi yıldırmadığı gibi bizlerin ve temsil ettiğimiz sektörlerin birlikteliğini daha fazla artırarak işimize olan inancımızı yukarı seviyelere çekti. Tüm bu zorlu sürece rağmen ekonomide yaşanan olumlu gelişmeler bizleri gelecek adına umutlandırmaktadır. Düşen faiz ve kurlar temsil ettiğimiz sektörlerin geleceği adına bizlere umut aşılamıştır. FKB olarak birliğimizin temsil ettiği finansal kiralama, faktoring ve finansman sektörlerini daha verimli hale getirmek ve ekonomiye verdikleri katkıyı artırmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Reel sektörün gelişimi açısından birliğimize düşen görevin bilinciyle daha faydalı olmak adına sektörlerimizle birlikte sık sık istişarelerde bulunuyoruz. Bu istişareler sonucunda son bir yıldır ekonomik daralmanın etkisiyle düşüşler yaşayan sektörlerimiz içinde ortalama vadesi daha kısa olan faktoringde, öncü gösterge olarak gördüğümüz üzere, bilanço rakamları ilk kez bir önceki çeyreğe göre büyüme eğilimine girmiştir. Bu durumun tüm ekonomide olumlu bir öncü gösterge olduğunu ve daralmadan çıkış sürecine doğru ivme kazandığımızı söylemek isteriz.” 

 “FKB olarak ticareti destekleyen yeni bir model yarattık…”

Banka dışı finans kesiminin ticarete destek olmak istediğinin altını çizen Aynur Eke sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Türkiye ekonomisinin yukarı doğru ivme kazanması ile birlikte enflasyonun da düşüşe geçmesi son derece memnuniyet vericidir. Birlik olarak ortaya koyduğumuz Ticaret Zinciri Finansman Sistemi ile ticaret akıcı bir hale gelmektedir.  Özünde, alıcı firma, tedarikçi firma ve finans kurumlarını elektronik ortamda bir araya getiren Ticaret Zinciri Finansman Sistemi, ülke ekonomimize %56 oranında katma değer yaratan KOBİ’lerimizin hem finansmana erişim oranını arttırmakta hem de bunun daha uygun maliyetlerle sağlanmasına imkân vermektedir. Özellikle geniş tedarikçi ağına sahip ve büyük hacimlerde mal ve hizmet alımı yapan firmaların, finansmana erişimi kendisinden daha kısıtlı olan tedarikçilerini desteklemek için yoğun ilgi gösterdiği Platform, üye sayısının artması ile birlikte ülke ekonomisine olan katkı da giderek artacaktır.”

FKB çatısı altında temsil edilen üç sektörün finansal performansına ilişkin bilgi veren Eke: “Finansal Kurumlar Birliği olarak finansmana erişim en büyük önceliğimiz. Bunun için teknolojik yenilenmenin önemine vurgu yaparak tüm üyelerimiz için sağlıklı çözümler geliştiriyoruz.  Sektörlerimizin rakamlarına baktığımızda ise, 2019 yılı üçüncü çeyrekte Finansal Kiralama sektörümüzün alacaklarının  48 milyar TL seviyesinde olduğunu görüyoruz. Sektörün aktif büyüklüğü de 60 milyar TL olarak gerçekleşti..  Faktoring sektörüne baktığımızda; işlem hacminin 90 milyar TL seviyelerinde, alacaklarının ise 30 milyar TL olduğunu görüyoruz. Sektörün aktif büyüklüğü 33 milyar TL olup; öz kaynakları ise 8 milyar TL seviyelerinde gerçekleşti. Finansman Şirketleri’ne baktığımızda sektörün işlem hacmi 11 milyar TL seviyesinde. Aktif büyüklüğü 28 milyar TL seviyelerine yaklaşırken; mikro kredilerde pazara giren yeni üyelerimizle müşteri sayısı 3,6 milyon, sektörün alacak büyüklüğü ise 23 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.