Duyurular |
Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman şirketlerinden oluşan bankacılık dışı finans sektörünü tek çatı altında toplayan Finansal Kurumlar Birliği (FKB), KOBİ’lerin gücüne güç katmak için “KOBİ’leri Dünya’ya Açıyoruz” sloganı ile hayata geçirdiği Anadolu toplantılarına başladı.
KOBİ’lerin üretim, pazarlama, ihracat sorunlarının konuşulduğu ve faktoring finansman modellerinin anlatıldığı “KOBİ’ler Sınırları Faktoring İle Aşıyor” toplantılarının ilki 24 Şubat 2016 tarihinde, Denizli’de gerçekleştirildi.
Türk finansal sisteminin gelişmesi, derinleşmesi ve çeşitlenmesi yönünde önemli bir misyonu yüklenen Finansal Kurumlar Birliği (FKB), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türk Eximbank, BDDK, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile KOBİ’lerin en önemli sorunları arasında yer alan öz kaynak yetersizliği ve krediye erişim konularında farkındalık yaratarak, rekabet güçlerinin ve ihracat kapasitelerinin artırılması, büyüme ve dış pazarlara erişiminin sağlanmasına destek olunması amacıyla bir işbirliğine imza attı.
Rekabet Gücü Artırılacak olan KOBİ’ler Faktoring İle Dünyaya Açılacak
FKB, söz konusu işbirliği çerçevesinde Türkiye Ekonomisi’nin dinamosu konumunda olan KOBİ’lerin bankacılık dışı finans sektörünü daha yakından tanımaları, rekabet güçlerinin ve ihracat kapasitelerinin artırılması yoluyla uluslararası alanda daha etkin bir rol üstlenmeleri amacıyla “KOBİ’leri Dünya’ya Açıyoruz” sloganı ile Anadolu’da bir dizi toplantı gerçekleştirmeye başladı.
Bu çerçevede, KOBİ’lerin üretim, pazarlama, ihracat sorunlarının konuşulduğu ve faktoring finansman modellerinin anlatıldığı “KOBİ’ler Sınırları Faktoring İle Aşıyor” toplantılarının ilki Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Zeki Özger, Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Necati Yeniaras, FKB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Zafer Ataman, FKB Yönetim Kurulu Üyesi Çağatay Baydar, Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve aynı zamanda Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert ve Denizli merkezli faaliyet gösteren çok sayıda firmanın temsilcilerinin katılımıyla, 24 Şubat 2016 tarihinde, Denizli’de gerçekleştirildi.
Toplantı kapsamında, moderatörlüğünü gazeteci Noyan Doğan’ın yaptığı Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Necati Yeniaras, Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekili Zafer Ataman, TİM Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert ve Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Çağatay Baydar’ın panelist olarak katılımıyla bir panel düzenlendi. KOBİ’lerin üretim, pazarlama, ihracat sorunlarına odaklanılan panelde, faktoring finansman modelleri de anlatıldı.
Panelin başında konuşma yapan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan; Bir milyonluk nüfusuyla Denizli’nin Türkiye’nin önemli ihracat potansiyeline sahip şehirlerinden olduğunun altını çizdi ve bu bağlamda söz konusu girişimin çok önemli olduğunu vurguladı.
Panelin başında söz alan Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Zeki Özger işbirliği ile ilgili olarak şunları ifade etti; “Türk finansal sisteminin gelişmesi, derinleşmesi ve çeşitlenmesi yönünde önemli bir misyonu yüklenen Finansal Kurumlar Birliği olarak, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türk Eximbank, BDDK, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile KOBİ’lerin en önemli sorunları arasında yer alan öz kaynak yetersizliği ve krediye erişim konularında farkındalık yaratarak; rekabet güçlerinin ve ihracat kapasitelerinin artırılması, büyüme ve dış pazarlara erişiminin sağlanmasına destek olunması amacıyla bir işbirliğine imza attık. Bu çerçevede, KOBİ’lerin üretim, pazarlama, ihracat sorunlarının konuşulacağı ve faktoring finansman modellerinin anlatılacağı “KOBİ’ler Sınırları Faktoring İle Aşıyor” adını verdiğimiz toplantıların ilkini, Güney Ege’nin ‘İhracatçı Sanayi Kenti Denizli’de gerçekleştiriyoruz. Türkiye ekonomisinin itici gücü olan KOBİ’lerin kalkınma içerisinde önemi ve rolü her geçen gün artıyor. 2023 hedeflerimiz, vizyonumuz ve eylem planımız doğrultusunda kalkınmada hızlı yol almak adına, Türkiye ekonomisinin dinamosu konumundaki KOBİ’lerin rekabet güçlerinin ve ihracat kapasitelerin artırılması ve dış pazarlara erişimlerinin sağlanması gerekiyor.”
Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci; “Faktoring sektörünün Türkiye’de kuruluşunu destekleyen biri olarak uygulanmaya başladığı 1988 yılından bu yana yakından takip ediyor, hizmetlerinden bizzat faydalanan şirketleri yönetiyorum. Faktoring olmasaydı ihracatta alınan yol bu seviyeye gelemezdi. Faktoring sayesinde ihracatçılar dış pazarlara daha sağlıklı açılıyor, mallarnı güvenerek satıyorlar. ” dedi.
Panel kapsamında konuşma yapan, Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Necati Yeniaras; “Eximbank olarak piyasa koşullarına göre ihracatçılara en uygun destekleri veriyor, ihracatta sürdürülebilirlik için çalışıyoruz. Denizli, Türk Eximbank kredi kullanımında ilk sırada yer alan illerimizden biri. 2015 yılında 2.3 milyar dolarlık Denizli ihracatına Türk Eximbank olarak 519 milyon dolar nakti kredi desteği sağladık. Bu oran bize Denizli’de ihracatçıların önemli oranda Türk Eximbank müşterisi olduğunu gösteriyor. Kredi desteğinin yanı sıra Denizli’de yapılan ihracatın 486 milyon dolarına sigorta desteği sağladık.Toplam destek olarak baktığımızda Denizli ihracatının yüzde 43’üne Türk Eximbank olarak destek sağlıyoruz. Daha fazla ihracatçının Türk Eximbank imkanlarından yararlanması için faktoring şirketleri olan işbirliğimizi çeşitlendiriyoruz” ifade etti.
FKB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Zafer Ataman ise; “Faktoring sektörü olarak Denizli’nin faktoring hizmetlerinin ilk olarak uygulandığı şehirlerden biri olan Denizli’nin sektör açısından tarihi bir önemi bulunuyor. Bu bağlamda Anadolu turlarımızın ilk durağını Denizli olarak belirledik. Sektör 2015 yılında 120 milyar TL işlem hacmine ulaştı.Bunun 24 milyar TL’si ihracat faktoringinden gelmektedir. 66 şirket ile yaklaşık 95 bin müşteriye hizmet veren sektörümüz yaklaşık 300 bin alıcıya ulaşmaktadır. Türk Eximbank ve TİM işbirliği çerçevesinde ihracatta kaynak maliyetini düşüren ve hizmet çeşitliliğini artırmaya devam eden sektörümüzün KOBİ ve ihracatçılarımıza desteğinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve aynı zamanda Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert; Denizli’nin bir tekstil ve ihracat kenti olduğunu ve Denizli’de geçen sene 3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyleyerek bu etkinliğin Denizli’de başlamasının bir tesadüf olmadığını vurguladı.
Panelistlerden Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Çağatay Baydar ise Faktoring’in sadece ihracatçılar için değil tüm ülkemiz için açık hesap ihracatların zamanında ve kesintisiz olarak yurda getirilmesini sağlamasından dolayı çok önemli bir finansal ürün olduğunu vurguladı. KOBİ’lerin özellikle ihracatlarında aldığı garanti, tahsilat ve ucuz finansman kaynakları sayesinde hem ülke ihracatını artırdığı hem de büyümeye devam etmelerini sağladığını belirterek “Türkiye’nin ihracat faktoringi hacminde dünyada Çinden sonra ikinci sırada yer aldığını, Türk faktoring şirketlerinin uluslararası çalışmalarda en iyi hizmet veren şirketler olarak seçildiğini ve bu yönüylede de faktoring sektörünün Türk ihracatçılarımıza katmadeğer sağladığına inandığını vurguladı.
Panel esnasında görüşleri alınan BDDK Uygulama II Daire Başkanı Enes Arslan şunları kaydetti; “2006 yılından bu yana Kurumumuzun düzenleme ve denetimi altında bulunan Faktoring sektörünün Türkiyenin ekonomik büyümesine olan katkısının artarak devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda bu tür organizasyonları olumlu buluyoruz.”
Yüksek çözünürlükte görseller için tıklayınız.