Duyurular |
“2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı” 2023 İhracat- KOBİ Stratejisi ULUSAL POLİTİKA haline gelmiş ve Kamu kuruluşlarının 5 yıllık Stratejik Planlarında yer almıştır. Bunun yanı sıra Türk Sanayi Strateji Belgesi ile ileri teknoloji teşviki ve ithal bağımlılığı yüksek malların yerli üretimi desteklenirken Onuncu Kalkınma Planı dahilinde de Makine Sektörü Strateji Belgeleri hazırlanmıştır. Türkiye’deki şirketlerin %99’unu oluşturan KOBİ’ler- küçük ve orta ölçekli işletmeler- ülkemizdeki toplam istihdamın da %75’ini karşılamaktadır. Küresel rekabetin hız kazandığı günümüz dünyasında, üretimi, istihdamı, gelirimizi arttırmak ve sınırları aşmak zorundayız.
LEASİNG VE KOBİLER BİRLİKTE GÜÇLÜ YARINLARA
Proje kapsamında; tüm Türkiye’de KOBİ’ler ile buluşmalar düzenlenmekte, ekonomideki son gelişmeler ışığında, KOBİ’ler için hayati önem taşıyan, sürdürülebilir büyümeyi hızlı ve ekonomik şekilde sağlayan makine ve ekipman yatırımlarının finansmanında finansal kiralamanın önemine ilişkin konular paylaşılacak. Projede aynı zamanda finansmana erişim ve yararlanabilecekleri destek programları, kaynak alternatifleri, hibe ve krediler, sigorta, garanti hizmeti ve borçlanma araçları vb konularda detaylı bilgilendirme çalışmaları da yapılmaktadır.
Kamu ve Yerel Yönetimler, Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları, OSB’ler, EXİMBANK, KOSGEB İl müdürlükleri, Üniversiteler, Yerel ve Ulusal Medya, Üretici ve İhracatçı işletmeler ile birlikte, doğru ve hatasız bilgi ulaştırılıp, eksikler tamamlanıp, merak edilen tüm sorulara uzmanlarca cevaplar verilmekte, yapılan özel çalışmalarla, Ulusal Medyanın kente ve kent KOBİ’lerine olan ilgisi de arttırılmaktadır.
YENİ DURAK: Türkiye’nin istiklal madalyalı Kenti, KAHRAMANMARAŞ
Neden Kahramanmaraş? Türk özel sektörünün en fazla yatırım yapan şehirlerinden biri olan Kahramanmaraş, 2016 yılını 850 Milyon Dolarlık ihracat rakamıyla kapattı. Başta tekstil olmak üzere, kağıt, çimento, enerji ve metal mutfak eşyası ile büyük bir üretim merkezi haline gelen kentin marka ürünleri Maraş dondurması ve pul biberi, dünyanın bir çok noktasına ihraç ediliyor. Kahramanmaraş, İstanbul’dan sonra yıllık 40 ton altın üretim miktarıyla Türkiye’de kuyumculukta ikinci sırada ve ülkemizde ziynet eşyası olarak kullanılan altının yaklaşık %25’ini atölyelerinde üretiyor. Şehirde 4 adet OSB var ve ekonomisinin %95’ine yakınını kobiler oluşturuyor. Son 10 yıla bakıldığında Maraş’ta istihdam 3 kat, ihracat da 4 kat arttı. Üretiminin yıldızı olan tekstil sektöründe 300 işletmede 100 Bin kişi çalışıyor. Türkiye'nin tekstil ihracatının yüzde 7'sini ve iplik üretiminin yüzde 35'ini karşılayan Kahramanmaraş yükselen grafiğini geçen yıl ortalama % 2.5 büyüme rakamıyla tamamladı. Kahramanmaraş sanayisinin 2023’te 10 milyar dolar ihracat hedefi var. Tekstilden metal eşya sanayisine kadar üretimde makinenin olduğu her sektörde Leasing desteğini arkasına alacak Kahramanmaraş, üretim ve ihracat rakamlarını arttırıp yeni bir kahramanlık unvanı daha kazanmak istiyor.
AMAÇ; Kahramanmaraş’ta tüm paydaşların harekete geçirilmesi, farkındalığı arttırmak, eksiklerin tespiti ve giderilmesi, kent ekonomisinde gelecek vizyonu oluşturmak.
İÇERİK; Yeni finansman modellerinden- sürdürülebilir planlara, üretim, pazarlama ve ihracatta yaşanan sorunlardan- gelecek dönem vizyonuna, İhracatta finansal çözümlerden LEASİNG’e, yeni ihracat fırsatlarından- KOBİ ve ihracatçı desteklerine pek çok konunun ele alınacağı “LEASING VE KOBİLER Birlikte Güçlü Yarınlara” kapsamında yapılacak çalışmalar şöyle;
PROJE PAYDAŞLARI; Finansal Kurumlar Birliği koordinasyonuyla; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, BDDK, TİM, Türk EXİMBANK, KOSGEB, Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, Kahramanmaraş Ticaret Borsası, Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi ve diğer OSB’ler, , DOĞAKA ( Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı), Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Kahramanmaraş Temsilciliği, KASİAD ( Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği, Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Yerel Medya ve üretici ve ihracatçı tüm yerel işletmeler.
ORGANİZASYON DETAYLAR /
Organizasyon Yeri: K.Maraş Büyükşehir Belediyesi Kültür Park Konferans Salonu
09.00 Program başlangıç
09.00- 09.45 Habertürk TV / BAKIŞ canlı yayın ve Panel başlangıç
Yayın ve Panel Konukları
09.50- 12.00 Organizasyon Tanıtım filmi ve Panel devam
12.30- Protokol ve katılımcılarla öğle yemeği- “Yerel Medya Buluşmaları”