Duyurular |
Türkiye’de bankacılık ve finans sektöründe faaliyet gösteren ve katılım bankacılığı adına çalışmalar yürüterek ortaya koyduğu uygulamalar ile sektörün gelişimine katkı sunan Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ile Kobilerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için çalışan ve finansal sistemin gelişmesi yönünde önemli bir misyon yüklenen Finansal Kurumlar Birliği (FKB) arasında veri paylaşımına ilişkin protokol imzalandı.
Protokol kapsamında, Katılım Bankaları Fatura Kayıt Sistemi’nde (KBFKS) bulunan fon kullandırılmasına konu edinilen belge bilgileri ile Merkezi Fatura Kaydı Sistemi’nde (MFKS) bulunan alacak belge bilgilerinin elektronik ortamda paylaşılması ve çapraz kontrollerinin yapılması hedefleniyor.
Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi destekliyoruz…
Finansal Kurumlar Birliği ile imzalanan protokol ile ilgili görüşlerini aktaran Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz: “Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, internetin yaygınlaşması ile mobil kullanım olanaklarının artması, kullanıcıların daha hızlı ve geleneksel dağıtım kanalları dışında da farklı kanalları kullanmalarını sağlamaktadır. Finansal hizmetlere erişim şekli değişmekte, bireylerin finansal kurumlardan beklediği hizmetler farklılaşmaktadır. Müşteri beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda dönüşen hizmet anlayışları, yeni nesil inovatif trendler ve regülasyonlara göre, etkin bir dijital dönüşüm stratejisine sahip olunarak yatırımlarımızın bu yönde olmasını sağlamıştır. Ancak bu şekilde üstün bir müşteri deneyimi ve operasyonel verimliliğin sağlanabileceğini inanıyorum. Buna bağlı olarak dijital projeler üretmeye ve yeni iş birliği alanları oluşturmaya devam ediyoruz. Bu çerçevede, TKBB çatısı altında Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmeliğin “Katılım bankalarınca finansman sağlama yöntemleri” başlıklı 19 uncu maddesi kapsamında gerçekleştirilen fon kullandırım işlemlerinde yurt içi satıcılar ve müşteriler arasında düzenlen alım-satıma konu belgelerin standart alanlarının belirlenmesi, bankaların ve kullanıcı uygulamalarının standart uygulamalara tabi olması, belgelere ait bilgilerin Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan doğrulanarak kontrol edilmesi ve mükerrer fon kullanımının önüne geçilmesi amacı doğrultusunda kurulan yapıyı Şubat 2019’da katılım bankacılığına kazandırdık.
Katılım Bankaları Fatura Kayıt Sistemi’ne dahil olan tüm katılım bankalarımıza ilaveten Aralık 2021 tarihinde kalkınma ve yatırım bankaları da entegrasyon çalışmalarına başlamıştır. Kasım 2021 tarihi itibari ile yaklaşık 1,5 milyon adet, 462 Milyar Türk Lirası tutarındaki kayıt edilen alım-satıma konu belgenin; 286 milyarlık kısmi finansmana konu edilmiştir. Bu süre zarfında 2.8 Milyar Türk lirası değerindeki 11.500 adet alım-satıma konu belgenin mükerrer kullanımı engellenmiştir.
Bu iş birliğinin reel sektörün finansmana erişimini kolaylaştırarak kayıt altına alınmasıyla birlikte müşteri memnuniyetini üst seviyeye çıkaracağına inanıyoruz. Ülke ekonomimize sağlayacağı katkının yanı sıra kayıt dışılığı önlemesi adına da bu platformu değerli buluyorum. Platformun sektörümüz ve ülkemize katkı sağlayacağına inanıyorum “dedi.
İki kurum arasında imzalanan protokol hakkında değerlendirmelerde bulunan Finansal Kurumlar Birliği Genel Sekreteri Ahmet Candan şu değerlendirmelerde bulundu: “Dijitalleşmenin ve finansmana erişimin her geçen gün daha da önem kazandığı bu dönemde, özellikle ticari alacakların hızlı ve güvenli olarak nakde çevrilmesini destekleyen dijital projeler geliştirmeye ve yeni iş birlikteliklerine imza atmaya devam ediyoruz. Bu çerçevede, ilk olarak FKB çatısı altında 6361 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanarak aynı ticari alacağın mükerrer temlik ve finansmanını önleyen Merkezi Fatura Kaydı Sistemi’ni 2015 yılında Ülkemizin finans sistemine kazandırdık. 24 bankanın da dahil olduğu toplam 78 finansal kuruluşun yer aldığı Merkezi Fatura Kaydı Sistemi’ne, kurulduğundan bu yana yaklaşık 1 Trilyon TL’lik 34 Milyonun üzerinde belge kaydedilmiş ve 1 Milyon riskli işlem önlenmiştir.
Kasım sonu itibariyle de Türkiye Katılım Bankaları Birliği ve Finansal Kurumlar Birliği arasında imzalanan Protokol kapsamında, Merkezi Fatura Kaydı Sistemi ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği nezdinde kurulmuş olan, katılım bankalarının finanse ettikleri ticari alacakları kaydettikleri Fatura Kayıt Sistemi’nin entegre edilmelerine yönelik çalışmalar başlamıştır. Türk finans sektörünün önemli oyuncularını temsil eden iki Birlik arasında imzalanan söz konusu iş birliği protokolü kapsamında MFKS ve KBFKS’ye kaydedilecek belgeler karşılıklı sorgulanabilecek.
Reel sektörün finansmana erişimini kolaylaştıran ve kayıt altına alan bu iki sistemin entegre olmasını sağlayacak bu iş birliğinin; ülke ekonomimize sağlayacağı katkı ve eş zamanlı olarak kayıt içi ekonomiyi desteklemesi açısından çok değerli buluyor, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Basın Bülteni.pdf