Kiralama konusu olan malın mülkiyet hakları kimdedir?
Mülkiyet hakları, sözleşme boyunca finansal kiralama şirketindedir. Anlaşma koşullarına göre sözleşme sonunda kiralayana geçebilir.
Neler kiralanabilir?
Tıbbi Cihazlar, bilgisayarlar ve diğer bilgi işlem üniteleri
Santrallar ve haberleşme cihazları
Enerji tesisleri
Kara nakil vasıtaları
Hava taşıma araçları
Kuru yük gemileri, tanker ve diğer deniz taşıtları
İnşaat makinaları, vinçler, iş makinaları
Matbaa makinaları
Her türlü tezgah ve üretim makinaları
Tekstil makinaları
Komple fabrikalar
Komple hastane, otel ve büro donanımları
Gayrimenkul
Bilgisayar programlarının çoğaltılmış nüshaları
Kimler finansal kiralama yapabilir?
Genel olarak hukuki işlem yapmaya yetkili her türlü kişi ve kuruluş kiracı olabilir. Buna göre; her türlü şahıs firmaları, her türlü ortaklıklar, serbest meslek mensupları ve çiftçiler kiracı olabilirler.
Finansal Kiralama Kullanım Alanları
Mevcut tesislerini büyütmek, modernize etmek, yeni üretim alanlarında faaliyet göstermek, dağıtım kanallarını genişletmek, enerji tasarrufu yatırımında bulunmak, yeni iş kollarında faaliyet göstermek ve kapasite artırımında bulunmak isteyen kurumsal yatırımcılar. Bütçelerini sağlıklı oluşturmak, yeni teknolojilere sahip olmak, iş yeri, ofis ve muayenehane açmayı planlayan serbest meslek sahipleri ve bireysel yatırımcılar. Bir satış işleminin gerçekleşmesinde alternatif finansman yöntemi olarak hızla sonuca gidilmesini isteyen, satışlarını artırmak ve kendi nakit akımlarını düzenleme arzusunda olan satıcı firmalar.
Finansal kiralama işlemlerinde ne tür teminatlar talep edilmektedir?
Şahsi veya şirket kefaletleri
Teminat senedi/çeki
Gayrimenkul ipoteği
İşletme/makine rehni
Alacakların temliki
Araç rehni
Nakit blokaj
Teminat mektubu
Finansal kiralamanın prosedürü nedir?
Finansal kiralama yapmak isteyen firmalar; öncelikle satın alacakları malı, satıcıyı ve satın alma koşullarını belirler ve yapacakları yatırımın tutarına istinaden finansal kiralama şirketinden teklif alırlar. Teklifin kabulünün devamında, kiralama yapacak firma başvuru formunu doldurup, şirketin mali ve hukuki evraklarını hazırlayıp yatırımı planlanan ekipmanların proforma faturaları ile birlikte finansal kiralama şirketine yollar. Kredi incelemesi yapılır. Kiracı ile teminat şartları ve ödeme planında anlaşıldıktan sonra finansal kiralama sözleşmesi yazılıp kiracıya imzalatılır. İmzalanan sözleşme Birlik'te tescil edilir. İlk kira, peşinat kiracıdan tahsil edilir. Satın alma süreci başlar. Satın alınan malların kesin kira tarihlerine göre nihai ödeme planı hazırlanıp kiracıya bildirilir.
Finansal kiralama işlemleri yurtdışından alınacak makine ve ekipmanda da kullanılabilir mi?
Yapılabilir. Finansal kiralama işlemlerinde ürünler finansal kiralama şirketi tarafından satın alınacağı için her türlü ithalat işlemleri, gümrük işlemleri ve ilgili evrak işleri finansal kiralama firmaları tarafından yapılmaktadır.
Ödeme planı nasıl belirlenir?
Kiracının talebi çerçevesinde ödeme planı kiracı ve kiralayan tarafından serbestçe belirlenir.
Kira süreleri ile devir süreleri farklı olabilir mi?
Sözleşme süresi ile ilgili bir yasal düzenleme bulunmadığı için kira süreleri ile sözleşme süresi/malın kiracıya devir tarihi arasında bir farklılık olmaması gerekir. Ancak bu tarihlerin farklı olarak belirlenmesi önünde bir engel bulunmamaktadır.
Finansal kiralamayla kiralanan malların devri için piyasa değeri mi ödenir?
Hayır, devir süresi dolmuş ve kiraların tamamı ödenmiş, borçsuz ürünlerin devri, kiralama tarihinde anlaşılan temsili devir tutarı ödenerek gerçekleşir.