Tasarruf Finansman Şirketleri,
6361 Sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’na tabi olan, gerçek ve tüzel kişilerin konut, taşıt ve çatılı işyeri ihtiyaçlarını gidermek için müşterilerin öncelikle tasarruf etmesine aracılık eden, tasarruf fon havuzunu yöneten ve sözleşme kapsamında belirtilen şartları sağlayan müşterilere tahsisat yapılmasına aracılık eden şirketlerdir.
Tasarruf finansman faaliyeti, bir sözleşme kapsamında önceden belirlenmiş koşulların gerçekleşmesi şartıyla konut, çatılı iş yeri veya taşıtın edinimi için faizsiz finansman esaslarına göre belirli bir süre tasarruf edilmesi, müşterilere finansman kullandırılması ve toplanan tasarrufların yönetimi anlamına gelir.
Tasarruf Finansman Sektörünün tarihçesi,
04/03/2021 tarihli ve 7292 sayılı Kanun ile değiştirilen 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanununa tasarruf finansman şirketleri de eklenerek Kanunun ismi “Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu” olarak değiştirilmiştir. Söz konusu mevzuat değişikliğinin ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu 2022 yılında 6 tasarruf finansman şirketine faaliyet izni vermiştir.
Tasarruf finansman sektörüne özel tanımlamalar;
Organizasyon ücreti:
Müşterilerin tasarruf finansman sözleşmesi kapsamında tasarruf finansman faaliyeti ve tasarruf fon havuzunun yönetimi karşılığında ödeyecekleri tutarı ifade eder. Tasarruf finansman şirketleri organizasyon ücreti haricinde ayrıca komisyon, faiz ve kredi tahsisat ücreti gibi herhangi ilave bir masraf almamaktadır. Organizasyon ücretinin tutarı müşterilerin yararlandığı kampanyaya bağlı olarak almış olduğu ev ve araba fiyatına göre değişmektedir. Organizasyon ücreti alınmak istenen varlığa göre değişmekle birlikte %8 ile %14 arasında değişkenlik göstermektedir. Ayrıca organizasyon ücretlerinin taksitler halinde ödenmesi gibi opsiyonlar da mevcuttur.
Tahsisat:
Tasarruf finansman sözleşmesi uyarınca, tahsisata hak kazanılmasına ilişkin koşulların yerine gelmesi şartı ile müşterinin tasarruf birikimlerinin ve sözleşme kapsamında taahhüt edilen finansman tutarının müşterinin, mirasçısının veya vekilinin konut, çatılı iş yeri veya taşıt edinmesi amacıyla satıcı konumundaki üçüncü kişilere hesaben ödenmesiyle gerçekleştirilir.
Tasarruf fon havuzu:
Belirli bir dönemde tasarruf finansman şirketi nezdindeki birikmiş tasarruflar ve finansman geri ödemelerinden oluşan tutarlar toplamından, tahsisat olarak verilmiş tutarlar ile tasarruf geri ödemelerinin düşülmesinden sonra kalan tutarı ifade eder.
Müşteri:
Sözleşme konusu finansmanı kullanabilmek için, organizasyon ücretini ve tasarruf tutarını ödeme yükümlülüğü ile sözleşmede belirlenen koşulların gerçekleşmesi şartıyla finansman kullanmak üzere tasarruf finansman sözleşmesini akdeden gerçek veya tüzel kişiyi ifade eder.